【世界鯨魚日】鯨魚如何和同伴Keep In Touch? - 識揀海鮮 Choose Right Today
疫情之下,人與人之間的距離難免拉遠咗…呢個星期日(2月20日)係世界鯨魚日,不如就趁呢個機會了解鯨魚點樣於「社交距離」下保持聯絡啦!
1. 唱「鯨歌」

由於聲音喺水底傳播的速度比喺陸地上快得多,雄性座頭鯨會利用呢項物理優勢,靠唱「鯨歌」和遠處的同類溝通,歌聲更可以傳播至30公里外遠!

2. 大遷徙

除此之外,座頭鯨更加對「去旅行」十分堅持。雖然佢哋喺極地地區覓食,但每年一到夏季,佢哋就會展開長逹25,000公里的大長征到熱帶地區繁殖,期間更不吃不喝,毅力令人敬佩! 雖然係咁,但在1966年前,座頭鯨的數目曾因捕鯨活動大跌九成。在捕鯨活動受管制後,座頭鯨在大部分地方的數目均有回升,但仍然受捕魚活動影響,例如水底噪音、被漁網纏繞等等的威脅。所以,愛海洋的大家要多啲關心鯨魚喇!

選擇環保海鮮

環保海鮮標籤指南

網店指南

餐廳指南

街市魚指南

業界資訊